top of page

Problemen en Oplossingen op de Weegschaal (Part 2)

  • Writer: Obed Kanape
    Obed Kanape
  • Jan 18, 2019
  • 4 min read

Probleem Oplossen

Nu dat ik heb gesproken over de twee typen problemen dan moet er sowieso worden gesproken over “hoe los je een probleem op?”. Laat mij het volgende alvast hier beginnen te onderstrepen: probleem oplossen is een vaardigheid. Wij ervaren de situatie als een probleem, omdat wij in ons geheugen niet beschikken over een reactie. Het is dus aan te leren en je kan beter erin worden. De verschillende problemen hebben niet dezelfde oplossing. Een probleem oplossen betreft:

  1. Erkennen van het probleem

  2. Omschrijving van het probleem

  3. Creëren van mogelijke oplossingen

  4. Criteria vaststellen voor de oplossing

  5. Selecteren en Evalueren van de oplossing  

Erkennen van het probleem

Als wij een probleem willen oplossen moeten wij op de eerste plaats erkennen dat er een probleem is. Het niet kunnen inzien en erkennen van een probleem biedt ruimte en tijd aan dit probleem om uit te groeien tot een gigantisch fiasco. Op de tweede plaats is het noodzakelijk het probleem te omschrijven. Breng het probleem in zicht, zodanig dat je een helikopter erover hebt.

Omschrijving van het probleem

Aan het begin van het artikel heb ik aangegeven dat een problemen obstakels, moeilijkheden en of vraagstukken zijn. Obstakels, moeilijkheden en of vraagstukken zijn opgebouwd uit verschillende elementen. Bij het omschrijven van het probleem benoemen wij de elementen waaruit het probleem bestaat. Bij het omschrijven van het probleem kiezen een perspectief van waaruit wij naar het probleem willen. Dit perspectief bepaald voor het overgrote deel de oplossing die wij krijgen op dit probleem.

Creëren van mogelijke oplossingen

Hier kijken we uit naar de creatieve, innovatieve en meest werkbare herstructurering van de elementen, dus met andere woorden naar beste inzicht. We kijken uit naar de ene “aha moment”, waarbij de weg naar de gewenste situatie het duidelijkst is voor jou. Bij de creatie van mogelijke oplossingen kan de kanalen van de brein opengegooid worden. Maak verschillende samenstellingen van de elementen van het probleem. Sommigen gaan terug naar de beginsituatie en analyseren het proces naar het probleem. Zo komen wij ook tot nieuwe inzichten. Ook het opzoeken van nieuwe informatie zorgt ervoor dat wij meer inzichten krijgen.

Criteria vaststellen voor de oplossing

De criteria fungeert als de weegschaal om de juiste balans te kunnen vaststellen voor het probleem. Voor degene of organisatie met het probleem is het handig om na te gaan wat de gewenste situatie of oplossing is voor de obstakels op hun pad. Als dit is vastgesteld volgt daaruit dan ook de criteria waar de beste oplossing aan moet voldoen. Welke voordelen wensen wij eruit te halen? Welke risico’s brengt de oplossing met zich mee die wij aandurven? Welke oplossing heeft de minimale risico’s, kost maximale inspanning of kost minder tijd om te bereiken? Deze en vele andere vragen kunnen helpen om een criteria vast te stellen voor de oplossing die zwaarder weegt dan de probleemsituatie. De verschillende oplossingen worden dan hiermee beoordeelt.

Selecteren en Evalueren van de oplossing  

Door de verschillende oplossingen die uit de operatie van het probleem rollen te vergelijken met de criteria voor de gewenste situatie of oplossing kunnen de beste beslissingen genomen worden. Na al de stappen te hebben doorlopen komen we bij het punt om te selecteren. In mijn opleiding op de Anton de Kom Universiteit heb ik kennis gemaakt met Rational Choice Theory, waarbij er verondersteld wordt dat alle mensen in elke situatie actief hun voordeel proberen te maximaliseren en daarom consequent proberen hun verliezen te minimaliseren....hun beslissingen baseren op rationele berekeningen, handelen met rationaliteit bij het kiezen en ernaar streven genot of winst te vergroten. In een probleemsituatie waarin wij verkeren willen zeker voordeel hebben aan de oplossing die kiezen. Deze theorie geeft de eerste beurt aan het verstand om de besluiten te leiden en daar sta ik achter. De inzichten die wij verwerven hebben het verstand nodig om werkelijkheid te worden.

Veren aangroeien

Gaur Gopal Das presenteerde de volgende slide aan zijn gehoor:

Problemen presenteren zich aan ons. Dat is nou wat leven wordt genoemd. Soms hebben wij misschien nog net de juiste informatie voor de juiste oplossing, maar dat betekent niet dat er geen oplossing bestaat voor jouw probleem. In ieder geval is klagen of opgeven niet de beste optie voor de obstakels op onze pad. Probeer de goede elementen die het probleem verkleinen te boosten. Gebruik de middelen die je wel ter beschikking hebt in plaats van de tekortkomingen te verheffen. Vraag de noodzakelijke hulp waar het nodig is.

Een laatste punt is dat niemand jouw probleem beter ervaart dan jezelf. Mensen kunnen eigen beelden scheppen aan de hand van wat jij prijsgeeft, maar kunnen niet de volle 100% van het probleem ervaren als jou. Soms trachten zij te helpen, maar in jou opzicht maken zij het zwaarder voor jou. Soms behandelen zij jou vanwege het stereotype dat zij van jou hebben geproduceerd. Ze kunnen het niet vatten dat jij drager bent van het probleem en dat zij niet helpen door het in je gezicht te gooien alsof het een vuile doek is die zij niet graag hebben in hun buurt. Blame het ze niet, want zij hebben ook het recht om niet te weten om daarna in het weten terecht te komen.

Een professionele coach heeft wel de tijd, energie, de open instelling, luisterend oor en inlevingsvermogen om bewust samen met jou de denkprocessen tot aan de herstructurering van de elementen van het probleem te bewandelen. Een professionele coach is een “thinking-partner” die jou de ruimte biedt om het probleem beter in beeld te kunnen brengen, zodat het van een olifant teruggebracht wordt naar een tembaar beestje.

Bedankt voor het lezen!

Ik hoop gauw van jou te horen.

Jouw feedback waardevol.

+5977292907

info@obedkanape.com

 
 
 

​© 2020 OBED KANAPE

  • OBED KANAPE
  • OBED KANAPE
  • OBED KANAPE
  • OBED KANAPE
  • OBED KANAPE
  • OBED KANAPE
bottom of page