Mededeling: Obed Kanape vertegenwoordigt Suriname op One Young World Summit - Den Haag 2018
- Obed Kanape
- Oct 5, 2018
- 5 min read

De Surinamer met de levensmotto: Ik heb geen grenzen. Mijn grenzen zijn daar waar mijn gedachten niet meer functioneren en de almachtige rechter afwezig is. Zie je de foto hierboven? Zo zie ik eruit op dit moment. Ik ben geboren in het district Sipaliwini te Diitabiki aan de Tapahonyrievier op dinsdag 28 september 1993. Ik ben een Sociologie student, kunstenaar, social innovator, spreker en coach van Suriname met een missie om het potentieel van indivduen en groepen, in publieke en private organisaties over de hele wereld te bevrijden, uit te breiden en te versterken.
Dit document stel ik samen om met u te delen dat ik uit andere competitors geselecteerd ben om Suriname te vertegenwoordigen tijdens de One Young World Summit 2018 die in Den Haag, Nederland wordt georganiseerd. Als vertegenwoordiger ben ik ook de verantwoordelijke die de Surinaamse vlag moet dragen bij de openingsceremonie.

One Young World werd in 2009 opgericht door David Jones en Kate Robertson. Deze non-profitorganisatie is in de Verenigd Koninkrijk gevestigd. Jaarlijks brengen zij de slimste jonge leiders van over de hele wereld bij elkaar en stelt ze in staat om duurzame contacten te leggen om positieve verandering te creëren. Zij organiseren deze jaarlijkse Summit waar het meest waardevolle jonge talent van wereldwijde en nationale bedrijven, NGO's, universiteiten en andere vooruitstrevende organisaties wordt vergezeld door wereldleiders, die optreden als de One Young World Counselors. Op deze internationale top bediscussiëren, formuleren en delen de jongeren van de verschillende landeninnovatieve oplossingen voor de dringende problemen waar de wereld voor staat. Bij deze editie van de wereldtop van jongeren brengen zijn ~1800 jongeren bij elkaar en zij zullen zich qua discussie onderwerpen beperken tot de issues: 1. Gezondheid 2. Mensenrechten 3. Educatie 4. Armoedebestrijding 5. Milieu

Deze vijf onderwerpen zullen afzonderlijk worden behandeld, maar volgens mijn holistische visie op het leven zijn zij onlosmakelijk verbonden met elkaar. In deze verbondenheid plaats ik educatie als enabler. Hier beneden volgt mijn visie op enkele onderwerpen die mijn aandacht hebben. Tegelijkertijd zijn dit de issues waarvoor ik mij sterk zal maken op deze jongeren wereldtop. Ik onderschrijf mijn visie alsvolgt: 1. Educatie, kunst en cultuur Het is vanwege educatie dat ik een stem kan zijn voor wat ik geloof dat goed is op verschillende platforms. Educatie, kunst en cultuur hebben mijn weg naar meer kansen verhard en geven mij ook de vrijheid om te functioneren en meer bij te dragen aan de samenleving. Educatie is voor mij waardevol, omdat miljoenen mensen over de hele wereld niet de mogelijkheid hebben om van onderwijs te genieten. In mijn geval migreerde mijn familie voor de duur van 1-2 dagen van het dorp Diitabiki naar de stad Paramaribo in de kuststreek om mij en mijn broers te laten opleiden. Als het niet deze moedige actie zou zijn van mijn ouders, zou ik waarschijnlijk een van de 263 miljoen kinderen en jongeren zijn die in 2017 volgens UNESCO de school verlaten hebben. Ik besteed om die redenen mijn tijd om andere jongeren te inspireren hun opleiding te waarderen.
2. Oorlog, interventie en conflicten - Wereldvrede Ik ben voorstander van vrede op onze planeet, omdat alle kapitaal, innovatieve inspanningen en tijd die we wereldwijd investeren in de destructieve krachten en praktijken van oorlog ons verder weg houden om impactful te reageren op de gemeenschappelijke problemen waarmee we worden geconfronteerd, zoals onderwijs, klimaatverandering, armoede en voedselzekerheid, wereldgezondheid en meer. In geloof in vrede niet in de zin van herstel, maar in de zin van een nieuwe visie van onze menselijkheid. Een revolutie in de huidige benadering van conflicten, geopolitiek en machtsrelaties. Welzijn en welvaart van de wereldbevolking mag niet slechts een droom zijn van deze generatie, zoals het eerder hing aan de hoop van de generaties voor ons. Nu zijn wij hun hoop. Wat kunnen wij als millenium generatie betekenen voor onze hoop en die van de generaties die na ons volgen.
3. Inclusieve wereldmedia Verkeerd geïnformeerde mensen zullen ons in de toekomst meer kosten dan de actie die we nu moeten ondernemen om met hen te converseren en te informeren. De inhoud van nepnieuws, video's en ander materiaal wordt gedeeld en miljoenen keer bekeken en meestal voeden de algoritmen van het internet u met meer van de voedsel. Fake News en slechte eenzijdige mediaberichtgeving vernietigen de structuur van onze realiteit. Ik ben voorstander van kritisch en welgeinformeerde wereldburgers. Dat roept op voor acties tegen de nepnieuws verspreiders, meer objectieve massamedia en ook voor meer acties van de overheid om beter te converseren met samenlevingen en hen te betrekken bij besluitvormingen.
4. Sociale ongelijkheden De meeste kansen liggen in Suriname in de stad (ook in andere landen) en dat zorgt ervoor dat andere gemeenschappen aan braindrain lijden en vergrijsd raken. Gekoppeld aan deze kwestie zijn de volgende: gendergelijkheid, ongelijkheid in Surinaamse overheids- en institutionele systemen, racisme en andere vormen van potentie beperkende discriminatie. Het is nu het moment om aan meer inclusie, tolerantie en acceptatie van elkaar te werken. Mijn standpunt is dat wij als samenleving meer waarde moeten hechten aan verschillen/diversiteit en de samenleving minder benaderen alsof er een standaard bestaat, waaraan eenieder zich moet confirmeren. Een samenleving moet durven haar onvolkomenheden te herkennen en erkennen, zodat het kan werken aan haar voorspoed, vernieuwing en verbetering. Suriname heeft ook racisme. Ondanks dat leven we vreedzaam en respecteren we elkaars cultuur. Andere doelen met One Young Summit 2018: Naast het bepleiten en presenteren van mijn visie betreft de voorgenoemde onderwerpen wil ik ook netwerken met andere invloedrijke jonge leiders. Een gelegeheid als deze biedt ook de ruimte om mijn perspectieven op de geschiedenis tussen Suriname en Nederland te verruimen en verder ontwikkelen. Als jonge Surinamers die het concept conscientazation van Paulo Freire als leidraad hanteert voor mijn ontwikkelingsvisie, zie ik een gelegenheid als deze ook belangrijk om relaties te leggen voor het kunnen volgen van de huidige stromingen van informatie en kennis in deze steeds verder globaliserende wereld. Dit uitwisselingsmoment met zeker meer dan 1800 jongeren betekent dat ik erg gefocust en doelgericht moet netwerken.
Obed Kanape: even in het verleden In het jaar 2016 heb ik samen met 4 andere jonge Surinaamse ondernemers ons land vertegenwoordigddens Young Leaders of the Americas Initiative (YLAI). Wij mochten allen in verschillende staten als fellows meelopen in diverse organisaties en ondernemingen die allen werken aan impactful acties. YLAI heeft mijn coachinggerichte sociale onderneming OKE | EMPOWERRMENT NV getransformeerd in de zin van de programma’s die wij in het verschiet hebben, tot aan de manier van strategie ontwikkeling en benadering van innovatie en benaderingen van systemen.
In het verlengde van de YLAI opportunity mocht ik ook Suriname vertegenwoordigen op Jamaica in juni van het jaar 2017. Dit was een regionale ontmoeting van de Caraibische jonge leiders die behoren tot de YLAI Network, YLAI Fellows en de Branson Centre of Entrepreneurship. Jongeren die werken aan verandering in de Caraibische gemeenschappen. Bij deze gelegenheid mocht ik ontmoeten met het nalatenschap van grote Caraibische bevrijdingsfiguren zoals, Marcus Garvey, Bob Marley en Norman Manley. Ook waardevol was een lijfelijke ontmoeting met Richard Branson, een legende in visieontwikkeling en wereldondernemer die zich laat leiden door proactie en kansen.